Speld van verdienste voor Richard Meeussen

Speld van verdienste voor Richard Meeussen

5 januari 2020 | GL8 Media

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Mook en Middelaar heeft burgemeester Gradisen een gemeentelijke speld van verdienste uitgereikt aan Richard Meeussen uit Mook. De uitreiking vond plaats in ’t Môks café.

Meeussen is eigenaar en het “gezicht” van de prachtig gelegen herberg en restaurant ’t Zwaantje en zet zich persoonlijk daarnaast al jarenlang in voor diverse organisaties en projecten in Mook en Middelaar.

Sinds 2008 mag ’t Zwaantje zich zelfs hofleverancier noemen. Een predicaat dat wordt toegekend aan bedrijven die tenminste een eeuw bestaan, een uitstekende reputatie hebben en garant staan voor dienstverlening op hoog niveau. De heer Meeussen zet zich persoonlijk daarnaast al jarenlang in voor diverse organisaties en projecten in Mook en Middelaar, maar ook in buurgemeente Berg en Dal.

In 2004 was hij één van de initiatiefnemers van een samenwerkingsverband van restaurateurs. Dit kreeg gestalte in de vorm van het zgn. Kiste Trui Gilde. Inmiddels bestaat dit Gilde al weer 15 jaar en zorgt het tevens voor een goede en brede promotie binnen en buiten de gemeente.

Ook andere initiatieven waarbij de heer Meeussen is betrokken trokken de aandacht. Zo was hij in 2011 één van de initiatiefnemers voor de nieuwbouw van de Boskapel op De Biesselt. Hij werd (naast alle drukke bezigheden) zelfs voorzitter van de Stichting Bestuur Historisch en Natuurlijk Erfgoed de Biesselt. Zo werd een begin gemaakt met de plannen voor de nieuwbouw en kon de Mariaviering een nieuwe impuls worden gegeven. Op 26 oktober 2014 is de Boskapel op feestelijke en indrukwekkende wijze geopend. De stichting bestaat nu reeds 8 jaar en de heer Meeussen houdt zich o.a. bezig met het innen van het kaarsengeld, de verzorging van de bloemen en in de maand mei is er, indien mogelijk, een Mariaviering. Ook de historische “erfput”, vroeger waterput, en het moeras de Biessael krijgen jaarlijks zijn aandacht. Naast deze werkzaamheden zijn er de jaarvergadering, het bloemschikken en de jaarlijkse vieringen. Dit alles heeft, en draagt nog steeds, aanzienlijk bij aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de woonomgeving en aan het toeristisch-recreatief profiel van de gemeente Mook en Middelaar en zelfs een ruimere regio.

In 2001 was de heer Meeussen één van de initiatiefnemers van de Stichting Toerisme & Recreatie (STER) Groesbeek, later Berg en Dal. Hij heeft zich ook hier met hart en ziel en tevens belangeloos ingezet om de doelen van de stichting waar het gaat om promotie van het toerisme te bereiken. Hij is verder inventief en creatief als toeristisch ondernemer: met onder andere de realisering van “grensoverschrijdende” wandelroutes door de Groesbeekse bossen en over de Mookerheide.

Van de Stichting Huys te Moock was de heer Meeussen ook één van de oprichters en van 2014 tot 2016 tevens bestuurslid. Hij heeft zich daarbij met name verdienstelijk gemaakt voor de totstandkoming van de statuten en als feitelijk bedenker van de naam van de stichting ‘Huys te Moock’. Tot op de dag van vandaag steunt hij de Stichting Huys te Moock nog altijd financieel in de vorm van een ruimhartige bijdrage aan het Restaurantgilde Kiste Trui waarvan ’t Zwaantje ook lid is.

Burgemeester Gradisen benadrukte dat “alle activiteiten het beeld bevestigen van iemand die het een sociaal hart zeer betrokken is bij de lokale samenleving en bereid is zich daarvoor belangeloos in te zetten”

Terug naar overzicht
5 januari 2020 | GL8 Media
Deel op social media of met vrienden: