Jongerenwerk gemeente Heumen naar Synthese

Jongerenwerk gemeente Heumen naar Synthese

4 november 2019 | Ronald Peters

Het jongerenwerk in de gemeente Heumen wordt vanaf 1 januari 2020 uitgevoerd door Synthese. Dat heeft het college van de gemeente Heumen op 29 oktober besloten. Synthese is een onderneming voor zorg en welzijn, actief in Midden- en Noord-Limburg, die onder andere ook in de gemeente Mook en Middelaar het jongerenwerk uitvoert.

 

De gemeente Heumen kent geen eigen lokale welzijnsorganisatie zoals veel grotere gemeenten wel hebben. Daarom is in het verleden met verschillende organisaties samengewerkt, onder andere met de  Stichting Welzijn Groesbeek (nu Forte Welzijn). Zij hebben aangegeven in 2020 te willen stoppen met het jongerenwerk in onze gemeente en daarom is een intensieve zoektocht naar een nieuwe organisatie gestart. Hierbij is de gemeente geadviseerd door Spectrum, een extern adviesbureau voor overheden uit Arnhem.

 

In gesprek voor een werkplan

Het nieuwe jongerenwerk moet eigentijds en zichtbaar worden in de gemeente. Jongerenwerk maakt zich sterk voor een leefomgeving waarin jongeren gewaardeerd worden om wie ze zijn en de kans krijgen zichzelf en hun talenten te ontdekken. Synthese zal hiervoor een werkplan opstellen en met veel samenwerkingspartners en jongeren contact gaan leggen. De accommodatie waarin voorheen activiteiten van het jongerenwerk werden georganiseerd (de SJeM) zal sluiten per 1 januari 2020. Synthese gaat aan de hand van deze gesprekken een nieuwe visie op accommodaties voor activiteiten van het jongerenwerk ontwikkelen.

 

Jongerenwerk is er voor alle jongeren van 10 tot en met 25 jaar.

Jongerenwerk streeft naar participatie, persoonlijke ontwikkeling en het vergroten van de kansen en mogelijkheden van jongeren. Jongeren worden ondersteund in het proces naar volwassenheid en voorbereid op een actieve rol in hun sociale omgeving. De jongere zelf, zijn situatie, kansen en mogelijkheden zijn altijd het uitgangspunt. Vanuit preventief en signalerend oogpunt is er extra aandacht voor kwetsbare jongeren en voor groepen jongeren die overlast veroorzaken.

De jongerenwerker is daar waar de jongeren zijn. Op scholen, in jongerencentra maar ook op de voetbalveldjes en hangplekken gaat de jongerenwerker het gesprek aan met de jeugd. De jongerenwerker stimuleert en organiseert samenwerking tussen jongeren, groepen jongeren, wijk, vereniging, gemeente of instantie.

Terug naar overzicht
4 november 2019 | Ronald Peters
Deel op social media of met vrienden: