Onthulling Wiro Thuis pad, Malden

Onthulling Wiro Thuis pad, Malden

15 september 2020 | Ronald Peters

Op het kerkhof van de katholieke kerk in Malden ligt het graf van de Maldenaar Wiro Thuis. Wiro Thuis was een van de verzetsmensen van de groep rond Jac Maris.

Samen met Jac Maris, die onderduikers in zijn huis opving, vingen zij ook Joodse kinderen op die door de muzikale arts George(Boy) Edgar in Amsterdam opgehaald werden. Dokter Edgar was assistent van de toenmalige huisarts A.B.Gerritsen uit Malden. De kinderen vonden eerst onderdak in een houten huisje op de Blankenberg in het bos bij Heumen. Later werden zij ondergebracht op verschillende boerderijen in de gemeente.

In 1944 was hij betrokken bij de bevrijding van onze dorpen.

Hij stierf aan de verwondingen die hij opliep tijdens de begeleiding van een transport Duitse krijgsgevangenen naar België. Aanvankelijk werd hij begraven in Bourg-Leopold, maar op 17 april 1946 werd hij herbegraven in zijn woonplaats Malden. Maris maakte toen een grafsteen voor hem.

Het voetpad voert vanaf de begraafplaats naar de Rijksweg en is aangelegd vorig jaar zodat de ouderen met rollators van de flats bij Malderburch en Jozefhof gemakkelijker naar het winkelcentrum te laten lopen.

Op 26 september a.s. rond 10.30 u zal wethouder R.Waas een straatnaambordje onthullen ter gedachtenis aan Wiro Thuis.

 

 

Deze onthulling zal op muzikale wijze worden opgeluisterd door Batavorum Pipes and Drums.

Terug naar overzicht
15 september 2020 | Ronald Peters
Deel op social media of met vrienden: