Lierdal nog lang niet veilig? [ingezonden brief]
Het zal wel als seksistisch terzijde worden geschoven, maar de ongegeneerde vrijage van PvdA lijsttrekker Ans Stunnenberg met de VVD van Harrie Smeets is een groter gevaar voor het Lierdal dan je op het eerste gezicht ziet. Dat vraagt om uitleg. Hier komt die.
Beide partijen geven aan niet in het Lierdal te willen bouwen. Dat klinkt goed. De PvdA zegt ook de sportvelden te willen laten waar ze zijn, een oude wens van de VVD is om ze in het Lierdal te leggen. Bovendien heeft de VVD nog een oude liefde, het CDA. Die club wil graag bouwen in het Lierdal en als dat niet lukt, de sportvelden daarheen verplaatsen. Het liefst zou het CDA beide te doen.
Oude liefde roest niet.
CDA en VVD hebben samen en innig opgetrokken in de gemeenteraad. Dit verstandshuwelijk zal de VVD niet zomaar te grabbel gooien voor een romantisch avontuur met de PvdA. Mocht de verkiezingsuitslag cijfermatig aangeven dat een coalitie VVD, CDA en PvdA tot de mogelijkheden behoort, dan komt de lakmoesproef voor de PvdA. Meeregeren en het Lierdal aantasten om te kunnen regeren of jezelf buitenspel zetten om het Lierdal te beschermen. Ervaringen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maar de PvdA heeft in den lande laten zien de ideologische veren makkelijk af te schudden. Als in het sociale domein genoeg is binnen te halen, is het Lierdal makkelijk wisselgeld.
Zie daar het grote gevaar.
Is de zuidrand van Malden bij andere partijen beter af? Dat is de vraag. We moeten de eerste partij nog tegen komen die om enkele hectaren grond buiten het college van B en W zou willen blijven.
GroenLinks zegt ook het Lierdal te willen behouden. Praat echter met de lijsttrekker en je komt al snel in een filosofisch debatje over het verplaatsen van sportvelden en het benutten van niet bestaande bouwlocaties in het Lierdal. Maar dat moet ik er bij mijn club nog wel door zien te krijgen zegt Rob Schuurmans. Dat is GroenSlinks. Klinkt onaardig en zo is het ook bedoeld.
DGH houdt onverkort vast aan de geldende structuurvisie. Die visie staat tot 2025. Dan moet er een nieuwe komen. Je moet als lokale partij van goeden huize komen, als je dan nog de landschapsinrichting door de buurt teniet wil doen. Zeker als je in je verkiezingsprogramma hebt staan dat je dergelijke burgerinitiatieven ondersteunt. Dat lijkt dus voor de lokalen nu al een gelopen, en voor het Lierdal gewonnen, race.
D66 wekt de indruk niet goed te weten waarover het gaat. Beperkt bouwen kan als het voor een landgoed zou zijn. Prachtige opening om met het CDA in een stenen bruidsbed te duiken. Jammer dat er niet genoeg grond is voor een landgoed. Spreken ze hier met dubbele tong, bouwen ja in de wetenschap dat het niet kan of is dat landgoed een schaamlap en willen ze eigenlijk wel bouwen.
Is er een conclusie? Ja en nee. Dat klinkt op zijn minst merkwaardig. Laten we zeggen dat voor de korte termijn ondanks alles de combinatie DGH, PvdA, en GL de beste kansen biedt voor het Lierdal. Maar alleen als deze drie samen een meerderheid krijgen in de nieuwe gemeenteraad, D66 blijft toch een beetje een twijfelgeval.
Combinaties waarin VVD of CDA meedoen zijn, met de ervaringen uit het verleden, risicovol. Zitten zij samen, al dan niet met een derde partij, in een college, dan is het een brisante combinatie.
Jan Paul Bevoort, oud-voorzitter Bos en Kuil [en in alle eerlijkheid nr. 22 van lijst 1]