Met een volle bak in Maldensteijn ondervroeg columnist en schrijver Öscan Akyol, beter bekend als ‘Eus’, tien Heumenaren over wat vrijheid voor hen betekent.
Vanaf 17.30 uur werden de deuren opengezet. Met soep en broodjes kon de avond opgewarmd worden.
Om 18.30 uur opende Willem van Genugten, coördinator bevrijdingsactiviteiten, officieel de avond.
Het programma van de rest van de avond zag er als volgt uit:
Voordracht door Geert Dibbets: “Ondanks de oorlog ging het leven door”
Over het dagelijks leven tijdens de bezetting, de houding van de bestuurders van de – toen nog – twee gemeenten, de toestroom van vluchtelingen, de oprichting van nood-ziekenhuizen, het aanleggen van een tijdelijke begraafplaats (‘Bergzicht’). Met prachtig filmmateriaal over ‘onderduikarts’ Boy Edgar.
Aansluitend was er de aanbieding van het boek Achter het front. Heumen en Malden september 1944 – zomer 1945 (auteur Geert Dibbets; uitgave Erfgoedplatform) door Harrie Joosten, voorzitter Erfgoedplatform, aan burgemeester Marriët Mittendorff. Het boek is op de avond zelf verkrijgbaar, voor €20.
De verschillende onderdelen werden omsloten door dans en muziek; bij uitstek geschikt om vrijheid te vieren. De dansen werden verzorgd door ID Dance, onder leiding van de Maldense Indira Willems. Een band aangevoerd door de Maldense musici Saskia Bak en Tom van den Heuvel, speelt vrijheidsmuziek van toen en nu. Zang: Saskia Bak, drum: Rene Keultjes, bas: Tom van den Heuvel, gitaar: John Peters, toetsen: Edgar van Oostrum.
Paul Wilbers bracht zijn voordracht ten gehore: “Ooit de vijand, maar relaties staan niet stil”
De grensregio kent van oudsher goede banden tussen Duitsers en Nederlanders. Des te harder kwam de inval in 1940 aan. Hoe ontwikkelden de Duits-Nederlands relaties zich sinds die tijd? Met aandacht voor handel, liefdesrelaties, volkscultuur. Wilbers is bestuursvoorzitter van het Bevrijdingsmuseum en zal ook ingaan op de nieuwe opzet daarvan.
Tijdens het tweede deel van de avond was een grote rol weggelegd voor de Heumenaren; verspreid over generaties en culturen, maken zij – in een vorm naar keuze – duidelijk wat vrijheid voor hen betekent. Deze tien Heumenaren zijn basisschoolleerlingen Amélie van Tongeren & Vera Kasteleijn, Isabel Verwaal & Ellemijn Theunissen, student Maher Hajj Kaddour, biologe/kunstenaar/schrijfster Machteld Meij, burgemeester Marriët Mittendorff, huismeester Mohadin Molly, dorpsdichter Marjolein Pieks en huisarts Jaap Schreuder..
Dit deel wordt geleid door programmamaker en schrijver/columnist Özcan Akyol (‘Eus’). Inzet: lichte toon en stof tot nadenken!
De avond werd afgesloten met muziek met als titel “Dancing in the Streets”. Een blok met swingende muziek, van bevrijdingsliedjes uit ‘de zomer van 1945’ tot vrijheidsrock van nu, vergezeld van historisch beeldmateriaal. En met een vrijheidsdans als apotheose.