HERDENKING ANTONIO BARBARO EN 82STE AIRBORNE DIVISIE – MONUMENT

Herdenking Antonio Barbaro en 82ste Airborne Divisie – 20 sept 17.30 uur

13 september 2019 | Margie Alders

Op vrijdag 20 september 2019 is het precies 75 jaar geleden dat Mook en Molenhoek werden bevrijd. Dit wordt herdacht bij het Antonio Barbaro monument aan de Maasdijk, ter hoogte van de oude veerstoep nabij de Spoorbrug. Het bezit van deze brug was essentieel voor Operatie Market Garden. De Amerikanen verloren 81 soldaten tijdens de slag om Mook.

De bevrijding van Middelaar en Plasmolen vindt later plaats, namelijk in februari 1945 tijdens Operation Veritable. Mook en Middelaar hebben in de oorlogsjaren zwaar geleden met ook vele dodelijke burgerslachtoffers (voor de namen van alle Mookse slachtoffers zie: www.oorlogsgravenstichting.nl). Tevens werd een zeer groot deel van de woningen en andere bouwwerken door het oorlogsgeweld volledig verwoest.

De herdenking om 17.30 uur wordt bijgewoond door Chloe, de dochter van generaal Gavin, de Canadese majoor Garret Book en vertegenwoordigers van de Amerikaanse en Canadese ambassade. Burgemeester Willem Gradisen zal namens het gemeentebestuur van Mook en Middelaar een speech houden en een krans leggen. Heel speciaal is de aanwezigheid van een Amerikaanse erewacht (Colour Guard). De muziek wordt verzorgd door een speciaal samengesteld orkest van Harmonie Erica en Fanfare St. Caecilia, het koor de Broederschap van de Sangers, een doelzakspeler en een trompettist.

Monument

Op 15 februari 1945 rond 9.30 uur stapt de Canadese korporaal Antonio (“Tony”) Barbaro in een bootje om zijn herstelwerkzaamheden aan de Baileybrug tussen Katwijk en Mook voort te zetten. De jonge mannen onderschatten de sterke stroming van de rivier. Hun boot slaat lek tegen een pijler van de brug. Tony geeft de twee beschikbare zwemvesten aan zijn kameraden. Hij probeert tevergeefs zonder zwemvest aan de kant te komen. In 2014 roept de gemeente Mook en Middelaar Tony uit tot icoon van zowel de militairen als de inwoners die in Mook tijdens WO II zijn omgekomen.

Terug naar overzicht
13 september 2019 | Margie Alders
Deel op social media of met vrienden: